Aktuality

30.03.2020, kategorie: Aktuality

5. neděle postní

"Pane, svět, který miluješ, je nemocen"

„Pane, ten, kterého miluješ, je nemocen“. Když to Ježíš uslyšel, řekl: „To není nemoc k smrti, ale k slávě Boží“ (Jan 11, 3-4)

Tento úryvek z dnešního evangelia může být slovem pro nás a pro náš svět v tomto čase pandemie koronaviru. Celý článek ...

28.03.2020, kategorie: Aktuality

Postní charitativní sbírka

Postní charitativní sbírka
Zdravotní pomoc v Yolé (SAR)

Chceme vás povzbudit, abyste nezapomněli na naši postní sbírku na zdravotní pomoc v Yolé (Středoafrická republika). Možnost přispět do džbánu vzadu v kostele je omezená, ale je stále možné poslat peníze na účet farnosti (189799767/0300, variabilní symbol 757575). Pandemie je celosvětová a zatím nejvíce postihuje Evropu, ale hrozí také v Africe, kde může mít ještě katastrofičtější výsledky, protože tam zdravotní systém špatně funguje. Zatím (27.3.) jsou „jenom“ tři potvrzené případy koronaviru ve SAR, ale tento stát je jednou z nejméně připravených zemí ve světě s pouze 3 ventilačními soupravami a jedním kyslíkovým koncentrátorem (podle francouzského deníku « Le Monde », 25.3.2020). Naše pomoc bude jenom kapka vody do oceánu potřeb této země, ale ta kapka může zachránit několik životů, a jak říkají naši židovští bratři „kdo zachrání jednoho člověka, zachrání svět“. Celý článek ...

20.03.2020, kategorie: Aktuality

Víra proti viru

Epidemie nového koronaviru se šíří po celém světě a česká vláda vyhlásila nouzový stav a karanténu. Výsledky těchto událostí ovlivňují život každého z nás: školy jsou zavřené, bohoslužby se ruší, máme pokud možné zůstat doma. Strach se šíří asi ještě rychleji než koronavirus a u některých to vyvolává i paniku. Stačí se podívat na ty prázdné regály v obchodech. A strach z koronaviru situaci ještě zhoršuje. Působí, že se uzavíráme do sebe, že druhý, hlavně cizinec nebo neznámý člověk, se stává podezřelým a potencionálním nebezpečím. Může zničit vztahy. Strach a láska spolu dobře nevycházejí. Už apoštol Jan napsal před 2000 lety ve svém prvním listu: „V lásce není žádný strach. Láska, jež došla naplnění, zahání strach pryč“ (1 Jan 4,18). Strach ničí lásku a láska vyhání strach. A víra také vyhání strach. Protože víra je také důvěra v Boha a s tím i důvěra v budoucnost. Epidemie koronaviru není konec světa! Ano, máme být opatrní, hlavně abychom chránili ty nejzranitelnější z nás a proto jsme mimo jiné zrušili všechny veřejné bohoslužby. Ale nemáme podléhat panice a hlavně se máme modlit, aby epidemie co nejdříve skončila, a aby víra, důvěra a láska zvítězily nad virem a strachem. V klášteře se modlíme každý den v 20h za zastavení epidemie.

P. Alain Cleyssac, administrátor farnosti

17.03.2020, kategorie: Aktuality

Nouzový stav a karanténa

Zrušení všech veřejných bohoslužeb a další opatření

Od 13.3. je v České republice nouzový stav a od 16.3. je karanténa (byla prodloužená do1.4.). Konkrétně ve farnosti to znamená, že nedělní  bohoslužby a další akce se ruší. Z tohoto důvodu věřící jsou dispensováni od fyzické účasti na nedělních bohoslužbách. Bohoslužby je možné sledovat ve sdělovacích prostředcích (www.mseonline.cz) a den Páně slavit v rodinném kruhu. Návod na domací bohoslužbu najdete zde. Osobně se budu každou neděli modlit za zastavení epidemie koronaviru v kostele sv. Prokopa ve Středoklukách od 9h do 10h a v kostele sv. Víta v Tuchoměřicích od 10h30 do 11h30.

Všechny veřejné bohoslužby v týdne jsou také zrušené.

Potvrzuji zrušení postní obnovy v neděli 29. března a úterní modlitební setkání v klášteře. Do 1.4. nebude žádná akce ve farnosti (ruší se setkání přípravy na první svaté přijímání ve středu 18.3. a modlitba se zpěvy z Taizé 20.3.). Škola modlitba podle sv. Ignáce je také zrušená.

Na ostatní akce sledujte webové stránky farnosti, které budou pravidelně aktuálizované.

Jsem připraven odpovědět na každou otázku nebo prosbu buď mailem (farnost0221@gmail.com) nebo na telefon (774 545 139).

Stále platí výzva bikupů: "Vyzýváme k zachování klidu, k připravenosti pomoci potřebným, a především k modlitbě".

Otec Alain Cleyssac, administrátor farnosti

Najdete stanovisko českých a moravských biskupů k mimořádnému opatření vlády z 15.3. zde.

Najdete přehled online vysíláných bohoslužeb zde.