Aktuality

30.04.2020, kategorie: Aktuality

Mše sv. do 15 osob ve farnosti

Už od 3.5.
Hledali jsme způsob, jak znovu slavit mše sv. ve farních kostelích a zaroveň dodržet vládní podmínky. Nenašli jsme ideální řešení, ale jako hodně jiných farnosti nabizíme možnost se přihlašit na mše sv. přes Google tabulku do 15 účastníků (+ kněz a hudební doprovod). Tabulka je k dispozici na tento odkaz: https://docs.google.com/spreadsheets/d/12JLY72bFMLET12-MEJWpeXKFrHG5X03I8WuWrxlqBIk/edit#gid=0
Pokud znáte farníky, kteří nepouživají internet, můžete jim říct, že můžou se přihlasit přimo u mě přes telefon (774 545 139). Můžete také využit tuto možnost, pokud máte technické problémy s tabulkou.
Zatím jsem dal do tabulky mše sv. v tuto neděli (3.5.) a v neděli 10.5. Přidal jsem i mše sv. v kostele sv. Víta v Tuchoměřicích ve středu 6.5. v 18h, protože v současné situaci účast na mši sv. v týdnu může nahradit nedělní mše.
Poslední informace: od 11.5. bude maximální počet účastníků 100 osob.
Celý článek ...
12.04.2020, kategorie: Aktuality

Požehnané Velikonoce

Požehnané Velikonoce
Kristus je vzkříšený, aleluja!

„Vy se nebojte. Vím, že hledáte Ježíše ukřižovaného. Není tady.  Byl vzkříšen. Jde před vámi do Galileje.“ Mt 28, 5-7

 Ať Ježíš vzkříšený je přítomný v Galileji vašeho každodenního života, ať zahání strach a ať vám dá novou naději a radost v těto nelehké době.

P. Alain Cleyssac Celý článek ...

10.04.2020, kategorie: Aktuality

Křížová cesta

Komunita Chemin Neuf vám nabízí netradiční křížovou cestu, kterou můžete prožit doma v této netradiční době. Text najdete ke stažení.

Ke stažení Ke stažení
07.04.2020, kategorie: Aktuality

Vysílání obřadů z kaple kláštera

oznamení od Komunity Chemin Neuf
Milí přátelé,
 
doufám, že se máte dobře i v této nároční době...
 
Povedlo se nám technicky zprovoznit vysílání "NAŽIVO" z kláštera v Tuchoměřicích ;)
Na takovou situaci jsme nebyli úplně technicky připraveni, ale udělali jsme to, co bylo v našich silách a věříme, že se i tímto způsobem můžeme spojit.
 
Připravili jsme pro vás ranní chvály, modlitbu uprostřed dne, mše svaté, přednášku ... a postupně budeme naši nabídku doplňovat :)
 
VÍCE O PROGRAMU NAJDETE NA STRÁNKACH KOMUNITY: WWW.CHEMIN-NEUF.CZ 
Přímý odkaz na youtube kanál: YOUTUBE KOMUNITA CHEMIN NEUF TUCHOMĚŘICE
 
Přejeme vám hodně zdraví, pokoje a požehnání.
V modlitbě s vámi
bratři a sestry z Komunity Chemin Neuf
 
PS: zkušební vysílání běží již od úterý, tak pokud máte chuť se podívat na ranní chvály nebo mši svatou, tak neváhejte (ale vychytávají se ještě chybičky ;)
Celý článek ...
06.04.2020, kategorie: Aktuality

Velikonoce ve farnosti

online a světlo

Slíbil jsem, že vám poskytnu informace o tom, jak budeme moci prožít velikonoční svátky v době karantény. Vzhledem k tomu, že se nemůžeme sejít v kostele ke společné oslavě, připravujeme s Komunitou v klášteře online program, na který vás srdečně zveme. Tady máte odkaz, na kterém bude možné sledovat následující program :

Zelený čtvrtek:

·        18:30 obřady Zeleného čtvrtku

Velký pátek:

·        9:00 ranní chvály a text k modlitbě

·        12:00 modlitba uprostřed dne

·        18:00 obřady Velkého pátku

Bílá sobota:

·        9:00 ranní chvály

·        poté přednáška

·        12:00 modlitba uprostřed dne

·        20:00 Velikonoční vigilie

Velikonoční neděle:

·        12:00 slavnostní mše sv.

Také spolu s našimi biskupy vás vybízíme, abyste na Bílou sobotu po setmění dali do oken svých domovů rozžatou svíci a případně obraz či obrázek Krista na znamení Kristova vzkříšení. Jedná se o starou velikonoční tradici. Je jistě vhodné, nakolik je to možné, pozvat i ostatní k této iniciativě, aby totiž všichni lidé dobré vůle dali rozžatou svíčku do okna na znamení naděje a vítězství života zvláště v této nelehké době. Více zde

V modlitbě

Otec Alain Cleyssac CCN, administrátor farnosti Celý článek ...

05.04.2020, kategorie: Aktuality

Farnost v karanténě

video na každý den

Farnost Praha-Stodůlky davá  každý den v týdne na YouTube komentář dnešního evangelia. Můžete ho najit na tento odkaz https://www.youtube.com/watch?v=AhrD7SFDdvg

Května neděle: najdete tady komentář z úst P. Vojtěcha Kodeta nebo od P Tomáše Halika.

A nezapominejte na https://www.mseonline.cz/

05.04.2020, kategorie: Aktuality

Květná neděle

Duchovní slovo administrátora farnosti

V dnešní liturgii se čtou dva texty z evangelia (vstup Ježíše do Jeruzaléma a Pašije) ... ale začínám s třetím textem, s textem, který se četl v liturgii včera. Četlo se z 11. kapitoly evangelia podle Jana a text končil slovy: “Židé si říkali mezi sebou: Co myslíte? Přijde na svátky?“. Dnes jsme dostali odpověď: přišel. Přišel a byl nejprve přijat jako syn Davidův, jako ten, který přichází ve jménu Páně. Ale o několik dnů později byl zatčen, odsouzen a ukřižován. A neutekl. Rozhodl se konat vůli svého otce a dát svůj život pro lid, který ho dal ukřižovat, a pro každého z nás.

Možná v situaci, kterou prožíváme s celým světem v této době pandemie koronaviru, si položíme podobnou otázku, jakou měli židé: „Co myslíte? Přijde na svátky?“ Je opravdu Bůh s námi v této zkoušce? Skutečně budeme moci slavit vzkříšení, když tolik lidí ve světě trpí, když není možné se shromáždit v kostele, když se budeme moci zúčastnit jenom „virtuálně“ na liturgických obřadech nejdůležitějšího svátku naší víry? Odpověď je „ano, určitě přijde, už je tady, už je vítěz“. A dnešní texty nám vysvětlují proč a jak.

Proč? Protože Syn Boží se stal jedním z nás, jak říká 2. čtení z listu sv. Pavla Filipanům (Flp 2, 6-11). Přišel nám přinést spásu a neutekl před utrpením. Prorok Izájáš dává do úst Služebníka, ve kterém křesťané poznávají Ježíše, tato slova: „Já se nezdráhal, necouvl nazpět“ (Iz 50, 4-7, 1. čtení).

A v textu Pašijí (Mt 26,14-27,66) vidíme, jak se to uskutečnilo. Ježíš přijal utrpení a zvítězil nad ním, tím, že miloval až do konce. Věříme, že Ježíš ve svém utrpení vzal na sebe také utrpení celého světa, včetně utrpení, které působí koronavirus. A věříme, že jeho vítězství platí i pro dnešní situaci. Bůh je schopen proměnit těžké události v příležitost najít novou cestu života. Svět nikdy nebude stejný jako předtím, tato krize nás změní, ale jako každá krize nám může ukázat, co je skutečně důležité pro náš život a pro život našeho světa.

Celý tento svatý týden budeme moci rozjímat o utrpení Ježíše, ale také o utrpení světa. Jako Ježíš byl solidární s lidstvem ve svém utrpení, je solidární s námi i v dnešní situaci. Prosme o víru a naději pro nás a pro všechny lidi.

Otec Alain Cleyssac CCN, administrátor farnosti

Května neděle: najdete tady komentář z úst P. Vojtěcha Kodeta nebo od P Tomáše Halika. Celý článek ...